- Anyagi segítség és erkölcsi támogatás (önkéntesek kiutaztatásával) a kenyai társadalom perifériáján élő családoknak és az árvaházban élő gyermekeknek.

- A támogatott gyermekek megfelelő egészségügyi ellátásának biztosítása.

- A hátrányos helyzetű családok tagjainak oktatása, képzése, hogy a munkaerőpiacon és az önálló életben nagyobb eséllyel induljanak.

- Az afrikai kultúra és emberek megszerettetése.

- Magyar és afrikai iskolák közötti kapcsolatok kialakítása és segítése.

- Hosszútávú célunk az alapítvány tevékenységének kiterjesztése Kenya más részeire, illetve önkéntesek bevonása hazai és kenyai munkánk különböző területein.

Az Alapítvány vagyonának kezelő szerve a Kuratórium, amely 3 főből áll.
A Kuratórium hatáskörébe tartozik minden, az alapítvány szempontjából alapvető fontosságú döntés meghozatala, így különösen a beérkezett kérelmek elbírálása, valamint az anyagi kötelezettségvállalások jóváhagyása.

Elnök:
Borbély Emese

Bécsben végeztem közgazdászként, kedvenc szakirányom a szociálpolitika volt. Kislányom megszületése előtt egy egyetemen dolgoztam tanársegédként.
Már tíz éve foglalkozom magyar állami gondozott gyerekekkel, mindig foglalkoztatott a szinte gyökér nélkül felnövők sorsa.
Egyetemista éveim alatt találkoztam fekete apácákkal, akik meséltek otthoni munkájukról és jött egy érzés, egy ötlet, hogy nekem is oda kellene mennem, ott segíteni az árvákon. Ez volt az első lépés.
A Taita Alapítvány a második...

Alelnök:
Szegedi Andrea

2006-ban találkoztam először az Alapítvány munkájával és azonnal megtetszett a cél, a megközelítési mód és a szervezet átláthatósága. 2007-ben én lehettem az egyik első "taitás" önkéntes, aki kiutazhatott az árvaházba és annyira megfogott, amit ott láttam, hogy azóta is igyekszem segíteni az Alapítvány tevékenységét, jelenleg alelnökként.

Szíjjártó Zsófia
Szijjártó Zsófi vagyok, közgazdász, EU-szakfordító.
Emese barátnőm megtisztelő felkérésére kerültem az Alapítványhoz, és nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen pozitív szemléletű, fiatalos lendületű, lelkes és sikeres csapat tagjának mondhatom magam! Férjemmel és 4 gyerekemmel a Várnegyedben élek, fordítóként dolgozunk. Szeretnék egy jobb világban élni, és tudom, hogy ezért nekem is tennem kell.

Kuratóriumi tagok 2006-tól 2010-ig:

Miklós Ákos
Alelnök (2006-2010)

Tanár vagyok, egy gimnáziumban tanítok. Teológiai és angol tanári végzettségem van, ezeken a területeken szereztem tapasztalatokat is. Gyerekekkel lassan két évtizede foglalkozom valamilyen formában. Engem, aki ép családban nőttem fel, mindig megindított az árvák sorsa. Az alapítványba baráti kapcsolat útján kerültem, és ebben a munkában találtam meg a jelenleg leghatékonyabb módját annak, ahogyan segíteni tudok a nálam sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe jutottakon. Önkéntesként egy oktatási programban vettem részt Malawiban 2007 nyarán.

Závodszky Anna (2006-2010)
Munkavállalási tanácsadó és humán szervező végzettséggel rendelkezem.
Jelenleg ügyfélszolgálati területen dolgozom. Szabadidőmben szívesen szervezek vetélkedőket és kézműves programokat gyerekeknek.
Úgy gondolom, hogy érdemes innen Magyarországról segítenünk olyan külföldi gyerekeknek, akik nehéz körülmények közt élnek, de akiknek ugyanúgy esélyt kell adnunk a boldog, kiegyensúlyozott életre. Fontos, hogy megosszuk nemcsak a tapasztalatainkat, de a képességeinket, a tudásunkat és anyagi javainkat is azokkal, akiknek kevesebb adatott.

Manzinger Krisztián (2006-2010)
Jogászként végeztem Szegeden, jelenleg Budapesten élek. Mindig érdekelt a hátrányos helyzetű emberek sorsa, ezért, amikor Ákos mesélt az alapítvány létrehozásának tervéről, és megkérdezte van-e kedvem csatlakozni hozzájuk, egy pillanatig sem haboztam a válasszal: Persze!
Bízom benne, hogy sok segítő kezet fogunk kapni munkánk során, és bíztatok mindenkit arra, hogy bármilyen kis segítséggel járuljon hozzá mindannyiunk közös céljához: egy élhetőbb Kenya megteremtéséhez.

ERNYŐSZERVEZET

A Taita Alapítvány a Magyar Afrika Platform Szövetség alapító tagja, amely az Afrikában tevékenykedő szervezetek érdekképviseleti szervezete és összefogója. Részletek www.afrikaplatform.hu oldalon.
Támu, támu! (Nagyon finom!) - kiabálták a gyerekek kezükben műanyag bögréjükkel, amiből a mindennapos tejbegrízt (vagyis tej hiányában vízbegrízt) iszogatták. Ebből tudtam: ez egyike azoknak a ritka napoknak, amikor egy kis cukor is jutott az ételbe. Ott, Burában nagyon könnyű volt örömet szerezni a gyerekeknek.

Alapítványunk azért jött létre, hogy segítsünk az ilyen körülmények között élő kenyai árvákon. Első ránézésre boldog, színes világnak tűnt Kenya, csak néhány hét után ismertem meg Afrika igazi arcát: a nyomort, az éhezést, a fáradságot és gyötrelmeket, melyeket az emberek kedves mosolyuk mögé rejtenek.

Nagy élmény volt az ott töltött néhány hónap; tele örömmel, kudarccal, boldogsággal és szomorúsággal. Az átélt élmények hatására ismertem fel, hogy tennünk kell a gyerekek érdekében valamit. Ezért jött létre a Taita Alapítvány.

Alapítványunkat 2006. januárjában jegyezte be a bíróság. Céljainkat önkéntesek segítségével érjük el. Mivel nincsenek fizetett alkalmazottak, a támogatások szinte 100%-át a kenyai szükségletekre tudjuk fordítani.

A Taita szó a tartomány neve, ahol az elsőként támogatott árvaház található. Ez olyasmi, mint itthon a megye, vagy járás, ha azt mondom bárhol Kenyában, hogy Taitából jövök, rögtön tudják, hogy az hol van. Emellett elmagyarázták nekem, hogy azon a környéken a Taita szónak van egy külön jelentése is: atya, apa. Tetszett nekünk ez a szó, a jelentése, a hangzása, hogy külföldieknek sem lesz talán nagyon idegen, de mégis nagyon kenyai. Így lett az alapítvány neve: Taita.

Célunk, hogy segítsünk a gyerekeknek, akiknek nem a szánalmunkra, hanem a barátságunkra van szükségük. Nem lehajolni akarunk hozzájuk, hanem barátként melléjük állni, aki - ha kell - segít, akinek - ha kell - ők segítenek.

Kenyában sok gyerek él árvaházban, számukra ez a hely jelenti az otthont, a családot és az iskolát. Szeretnénk esélyt adni nekik, hogy az életben boldogulhassanak. Feladatunknak az ő támogatásukat tekintjük.

Az árvaházat egy apáca, Sister Willhelmina nagy derűvel vezeti 1975 óta, és jelenleg négy civil nő segíti a munkáját. Felváltva 2 nő vigyáz a pólyásokra éjjel-nappal, 1 hölgy szakács és 1 nő vigyáz a 2-3 évesekre, akik még nem járnak óvodába. Teherbírásuk bámulatos, az átlagos családanyai teendők mellett (mosás, főzés, betegek ellátása) gazdálkodnak és tanítanak is. Azt, hogy egészségüket károsító mértékben túlterheltek, magától értetődőnek veszik. Az árvaház farmján is dolgoznak munkások a faluból.

AIDS-es nincs ebben az árvaházban, a HIV fertőzött gyerekeket az apácák megpróbálják egy erre szakosodott árvaházban elhelyezni.

Az intézmény régebben önellátó gazdálkodást folytatott, de a globális felmelegedés miatt 10-15 éve folyamatosan aszályosodnak földjeik, így nem tudnak eleget termelni a közösségnek.

Az Alapító Okirat letölthető pdf formátumban.
Letöltés

Rólunk (1 oldal)

Taita kisfüzet 2011

Taita Alapítvány logo (jpg)
Taita Alapítvány logo (eps)

Ubuntu Díj Oklevél

2010. februári Hírlevelünk

2010. júliusi Hírlevelünk

2011. októberi Hírlevelünk

2012. májusi Hírlevelünk

A képek felhasználásának feltételei:

A letölthető képeket csak az Alapítvány munkájával összefüggésben lehet felhasználni és megjeleníteni.

Amennyiben további anyagokra lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot.