Az ország területe több mint öt és félszer akkora, mint Magyarországé, 582.650 km2, fővárosa Nairobi.

Legmagasabb pontja a Mount Kenya (ez a szó ragyogást jelent) 5199 méterrel, erről a hegyről kapta nevét az ország. Két legnagyobb folyója a Tana és a Galana, a legjelentősebb tavak pedig a Viktória-tó és a Turkana (Rudolf)-tó.

Kenya hivatalos nyelvei az angol és a szuahéli, államformája köztársaság. Az ország 1963. december 12-én nyerte el függetlenségét, előtte az Egyesült Királyság gyarmata volt.

Népessége három és félszer akkora, mint hazánké. A lakók főleg a kikuju (22%), lujha (14%) és kalenjin (12%) etnikai csoportokból kerülnek ki, jelen van még a kamba (11%), kissi (6%) és meru (6%) népcsoport, 15%-ot egyéb afrikai népcsoportok tagjai tesznek ki. A népesség 1%-a nem Afrikából származik.

Vallási megoszlás kérdésében a lakók nagy része keresztény, 45%-uk protestáns, 33%-uk római katolikus, törzsi vallás követője 10%-uk, ugyanekkora részük pedig muszlim.

Beszédes adat a kenyai népegészségügyi helyzetről, hogy a születéskor várható élettartam nem éri el a 49 évet. Hazánkban ez a szám a 73-hoz közelít.

Az AIDS/HIV fertőzöttek 6,7%-os aránya első ránézésre talán nem tűnik soknak, de utánaszámolva láthatjuk, hogy ez a betegség 1,2 millió embert érint.

A munkanélküliség 40%-os, míg a létminimum alatt élők a népesség felét teszik ki.

A sok emberi lábnyom közül, amelyek Kenya talaját érintették, az elsőket Kr.e. 2000-ben hagyták hátra az Etiópiából érkező nomád törzsek. Egy másik törzs 1000 körül érkezett oda és elfoglalta Kenya központi területének nagy részét. Az ország lakossága ősének többi része a Kr.e.500 és Kr.u.500 közti időszakban érkezett ide. A bantu nyelven beszélő népek (mint a Guusi, Kikuyu, Akamba és Meru törzsek) Nyugat-Afrikából érkeztek, ezzel szemben a Nilotic nyelvet beszélők (maszájok, luok, szamburuk és turkánok) a Nílus völgyéből jöttek, Szudán déli részéből. Miközben ezek a törzsek az ország belsejébe vándoroltak, az Arab-félszigetről érkező muzulmánok és a Perzsiából (a mai Irán) jövő shirazik a kelet-afrikai tengerparton telepedtek le a 8. századtól kezdve.

A fűszerek és a pénz csábítására portugál hajósok jelentek meg az országban a 15. század körül. 1505-ben kezdődött meg a térség portugál meghódítása. A 16. századra a szuahéli kereskedővárosok többségét, beleértve Mombasát is, vagy kizsákmányolták vagy elfoglalták a portugálok - jelezve az indiai-óceáni arab kereskedelem monopóliumának végét. A portugálok hosszú időre rendezkedtek be kemény gyarmatosító szerepet játszva, egymás ellen fordítva a helyi uralkodókat. Hatalmuk azonban a tengerparton mindig erőtlen volt, mert ezeket az előőrsöket az indiai Goaból kellett ellátni. A tengerpart feletti ellenőrzést az arabok 1720-ban visszavették.

A 18. században a Perzsa-öbölből érkező omán dinasztiák uralkodtak a kelet-afrikai partok mentén. A portugál időszak pusztítása és az arab kormányzók közötti állandó viszálykodások lelassították a kereskedelmet és fejlődést, amely azzal járt, hogy Anglia és Németország érdektelenné vált Kelet-Afrika megszerzésében a 19. század közepéig.

Tovább...

Amikor az európaiak hirtelen megrohanták egész Afrikát, hírnevet és szerencsét keresve, még Kenya rejtett belső területe is arra kényszerült, hogy felfedje titkait az idegenek előtt. Az 1880-as évekig a Rift völgy és a Aberdare fennsík a büszke harcos törzs, a maszájok hazája volt. A 19. század végén a maszájok két vetélkedő ága közötti polgárháború meggyöngítette a törzset. A betegségek és az éhezés is áldozatokat szedtek. Ez megnyitotta az angolok számára a lehetőséget, hogy szerződést köthessenek a maszáj főnökkel és elkezdődhessen a Mombasa-Uganda vasútvonal kiépítése. Ennek a vasútvonalnak durván a felezőpontja az, ahol most Nairobi áll.

Ez az időszak a maszáj törzs hanyatlásának kezdete. Ahogy a fehér telepesek egyre több termékeny földet követeltek, úgy kényszerültek a maszájok egyre kisebb rezervátumokba. A kikuyuk, a Kenya fennsíkjairól származó bantu mezőgazdálkodó törzsek is feladni kényszerültek földjeiket.

A 20. század elején a briteknek sikerült életképes gyarmatot teremteniük. Más európai telepesek hamarosan kávéültetvényeket telepítettek, és 1950-re a fehér telepesek száma elérte a 80,000 főt. Mivel nem maradt más választásuk, mint hogy beszálljanak az európaiak által teremtett gazdasági mókuskerékbe, az olyan törzsek, mint a kikuyuk, sikeresek voltak a fennmaradásban. Harry Thukut, a kikuyu politikai egyesülés első vezetőjét a britek bebörtönözték 1922-ben. Követője Johnstone Kamau (Jomo Kenyatta) lett később a függetlenné vált Kenya első elnöke.

A gyarmatosítás elleni mozgalomként létrejött a Kenyai Afrikai Unió (KEA). Hamarosan más szervezetek is felemelték hangjukat a szabadságért, beleértve a Mau Mau-t, amelynek a tagjai (főleg kikuyuk) azt követelték, hogy űzzék ki a fehér telepeseket Kenyából. Az ezt követő Mau Mau felkelés 1956-ban ért véget a lázadók vereségével. A háborúban több mint 13,000 afrikai - Mau Mau gerillák, polgárok és csapatok - , valamint 1000 főnél több európai vesztette életét.

A Mau Mau vezetője, Kenyatta éveket töltött börtönben és házi őrizetben, ahonnan 1961-ben szabadult és az átalakuló KAU, a Kenyai Afrikai Nemzeti Unió (KANU) vezetője lett. Kikiáltotta az ország függetlenséget 1963. december 12-én, és elnöksége alatt az ország Afrika egyik legstabilabb és leggazdagabb országává vált. Kenyatta 1978-ban bekövetkezett halála után Daniel Arap Moi, a tugan törzs tagja lett az elnök.

Moi rosszul tűrte az uralma elleni egyre több kritikát, és igyekezett azok forrásait meggyengíteni: szétszakította a törzsi társadalmat, és feloszlatta az egyetemeket. A növekvő elégedetlenség hatására a kenyai légierő államcsínyt kísérelt meg 1982-ben, amelyet levertek az elnökhöz hű erők. A légierőt feloszlatták, és új hadtesteket szerveztek helyette. Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején Afrikán végigsöpört a demokratikus pluralizmus szele, és felfüggesztették a Moi Kenya számára nyújtott nemzetközi segítséget.

A Nemzetközi Pénzalap (EMF), a Világbank és a nagyobb pénzügyi hitelezők azt követelték, hogy normalizálják az ország belső viszonyait és Moi kénytelen volt lemondani. Azonban az ellenzék az 1993-as választásokon öngólt lőtt: a Demokrácia Felújításának Fóruma (FORD) képtelen volt vezetőt választani. Moi az ellenzéki habozást kihasználva megszerezte a szavazatok egyharmadát.

1995-ben megalakult egy új párt, amelynek célja a szétforgácsolt ellenzék újraegyesítése volt. A Safina pártot Richard Leakay alapította, aki híres antropológus, elefántmentő és politikai aktivista volt. A Kenyában 1997-ben megtartott választásokon a szavazatok meghamisítása és az ellenzéki jelöltek megfélemlítése következtében Moi alakíthatott kormányt. A belpolitikai instabilitás megmaradt, ennek konkrét jele volt, amikor 1998 augusztusában terroristák felrobbantották az amerikai nagykövetségeket Nairobiban és Dar-es Salamban, több mint 250 embert megölve és 5000 embert megsebesítve, alátámasztva azt a tényt, hogy Kenya megérett a társadalmi és politikai változásra.

A függetlenség elnyerése óta egészen a 2007 - 2008 fordulóján kirobbant zavargásokig szomszédaihoz mérten Kenya nagy politikai stabilitást mutatott fel.

2002 decemberében ismét demokratikus választást tartottak, amely ellen a nemzetközi megfigyelők nem emeltek kifogást. Az országot a függetlenség elnyerése óta kormányzó Kenyai Afrikai Unió (KANU) békésen átadta a hatalmat a Nemzeti Szivárvány Koalíció pártszövetségnek (Narc). Mwai Kibaki elnöksége idején tovább szélesítették a szabadságjogokat. 2005 novemberében azonban a Kibaki-adminisztráció nagy vereséget szenvedett az elnök és a nemzetgyűlés által is támogatott alkotmánytervezetről szóló népszavazáson, amelyen a résztvevők 58 százaléka elutasította az alaptörvénytervezetet. Kibaki elbocsátotta teljes kormányát.

A következő általános választást 2007. december 27-én tartották. A Nemzeti Egység Pártja Kibaki újraválasztásáért szállt síkra. A fő ellenzéki párt, a Narancs Demokratikus Mozgalom Raila Odingát jelölte elnöknek, de egy pártszakadás miatt sorsdöntő szavazatokat vesztett, mivel a szakadár Narancs Demokratikus Mozgalom-Kenya jelöltje, Kalonzo Musyoka mintegy nyolc százalékos támogatottságra tett szert. Amikor a Kenyai Választási Bizottság hozzákezdett a szavazatok megszámlálásához, először Odinga látszott mérsékelten, majd jelentősen vezetni. Ahogy azonban folytatódott a számlálás, Kibaki először behozta a hátrányt, majd ő tett szert jelentős előnyre. Emiatt zavargások törtek ki. Odinga "a nép elnökének" nevezte magát, a szavazatok újraszámlálását és Kibaki lemondását követelte. A 2008-as elnökválasztás után etnikai összecsapások robbantak ki Kenyában, számos halott és sebesült volt, nagy anyagi károk keletkeztek. De a kenyai politikai rendszer végső soron alkalmasnak bizonyult a helyzet kezelésére. 2013. április 9. óta Uhuru Kenyatta az ország elnöke.

A legendás Big Five, azaz az öt "veszélyes" nagyvad: az oroszlán (simba), a leopárd (chui), a kafferbivaly (nyati), az elefánt (tembo) és az orrszarvú (kifaru) ugyan mind fellelhető Kenyában, de egyetlen nemzeti parkban nagy valószínűséggel (és természetesen nagy szerencsével), csak legfeljebb, ha hármat láthatunk közülük. Az orvvadászat az orrszarvúkat jelentősen megtizedelte, a leopárd rejtőzködő életmódot folytat, oroszlánra ma már a maszájok sem vadászhatnak, de ennek ellenére sem szaporodtak el túlságosan.

Bigfive

SPORT

Kenyai aranyérmek az olimpiákon

1968, Mexikóváros – Kipchoge KEINO - atlétika, Naftali KEMU - atlétika, Amos BIWOTT - atlétika

1972, München - ffi 4x400 váltó - atlétika, Kipchoge KEINO - atlétika

1984, Los Angeles - Julius KORIR - atlétika

1988, Szöul - Paul ERENG - atlétika, Peter RONO - atlétika, John NGUGI - atlétika, Julius KARIUKI - atlétika, Robert WANGILA - boksz

1992, Barcelona - William TANUI - atlétika, Matthew BIRIR - atlétika

1996, Atlanta - Joseph KETER - atlétika

2000, Sydney - Noah NGENY - atlétika, Reuben KOSGEI - atlétika

2004, Athén - Ezekiel KEMBOI - atlétika

2008, Peking - Brimin Kiprop KIPRUTO - férfi 3000 m akadályfutás, Pamela JELIMO - női 800 m, Samuel WANSIRU- férfi maraton, Wilfred BUNGEI- férfi 800 m síkfutás, Nancy Jebet LANGAT - női 1500 m síkfutás, Asbel KIPROP - férfi 1500 m síkfutás

2012, London - David RUDISHA - férfi 800 m futás, Ezekiel KEMBOI - 3000 m akadályfutás

SZUAHÉLI GYORSTALPALÓ

Az ország hivatalos nyelve az angol és a szuahéli, de országszerte több, mint 40 nyelvet beszélnek. Az arab hatást tükröző bantu eredetű szuahéli ma Kelet-Afrikában igazi közvetítő nyelv: hét országban több, mint ötvenmillió ember használja - többen értik, mint az angolt. Azért az angollal - főleg a hivatalokban és nemzeti parkokban - elég jól boldogulhatunk. Ízelítőül néhány szuahéli kifejezés és szó:

Asante. - Köszönöm.
Habari? - Hogy vagy?
Hakuna matata!- Nincs semmi probléma!
Jambo,jambo! - Hello!
Jina lako nani? - Hogy hívnak?
Jina langu... - A nevem...
Karibu! - Isten hozott!
Kwaheri! - Viszlát!
Sifahamu. - Nem értem.

ndiyo-igen
hapana-nem

A szó elején lévő ku- a –ni főnévi igekötő.
kula-enni
kulala-aludni
kunywa-inni

rafiki-barát
moja-egy
mbili-kettő
tatu-három

Kenya Himnusz szuahéli és magyar nyelven itt olvasható.
Letöltés